Een rookkanaal aanleggen kun je zelf!

Meer dan 45.250 doe-het-zelvers gingen je voor

375 reviews

Vragen? Bel de specialist! 9-21 uur 7 d/week

Rookkanalen voor Hoog Rendements (HR) verwarmingsketels

HR ketel

HR verwarmingsketels, of condensatieketels, produceren lage temperatuur afgassen met condensaat erin. rookgastemperatuur tot 120 ºC; overdruk in rookkanaal.

Een VR ketel of staande cv ketel is in bijna alle gevallen aangesloten op een gemetselde schoorsteen. 
Door nieuwe energie-besparings-eisen zijn HR ketels in temperatuur begrensd wat voor veel problemen zorgt in bestaande situaties. Doordat de temperatuur van de rookgassen minder heet is, gaan deze eerder condenseren. Een gemetseld kanaal is niet gas- en vochtdicht; er zullen vochtproblemen en ketelstoringen ontstaan, omdat de gassen niet goed weg kunnen (minder heet zijn en minder goed stijgen). In de meeste situaties wordt het kanaal omgebouwd naar een kanaal wat geschikt is voor een HR ketel. Een HR ketel mag NOOIT aangesloten worden op een kanaal van een VR ketel zonder deze aan te passen !

HR ketel op gas of mazout

Een HR ketel is altijd aangesloten op een rvs pijp of speciale kunststof pijp die voor rookgassen geschikt zijn. Als een vaste pijp niet geplaatst kan worden (bijvoorbeeld in een schoorsteenkanaal) wordt veel gebruik gemaakt van flexibele buizen in rvs of speciaal geschikt kunststof.
De gassen van een HR ketel hebben een temperatuur van ongeveer 70 graden (de nieuwe generatie zelfs 50 graden). Hierdoor bereikt de rookgas van een HR ketel zeer snel een dauwpunt, ofwel het punt waarbij de gassen gaan condenseren. Dit condens met een PH van 2 tot 4 (zeer zuur) zet zich als condensdruppels af tegen de wanden van het rookgasafvoermateriaal. De zuurgraad van dit condens vreet de buizen langzaam op tot er gaatjes in zullen vallen, met een gevaarlijke situatie tot gevolg. Er zal rookgas (koolmonoxide) en condensvocht de woning in komen. De levensduur van het rookgasmateriaal heeft hierdoor een leeftijd van 15 tot 20 jaar en MOET dus bij elke ketelvernieuwing mee vervangen worden.