Een rookkanaal aanleggen kun je zelf!

Meer dan 12.455 doe-het-zelvers gingen je voor

329 reviews

Vragen? Bel de specialist! 9-21 uur 7 d/week

  • 040 741 00 09
  • 0031 40 741 00 09

HR verwarmingsketels

Rookkanalen voor Hoog rendements verwarmingsketelsHR ketel

HR verwarmingsketels, of condensatieketels, produceren lage temperatuur afgassen met condensaat erin. rookgastemperatuur tot 120 ºC; overdruk in rookkanaal.

Een VR ketel of staande cv ketel is in bijna alle gevallen aangesloten op een gemetselde schoorsteen. 
Door nieuwe energie-besparings-eisen zijn HR ketels in temperatuur begrensd wat voor veel problemen zorgt in bestaande situaties. Doordat de temperatuur van de rookgassen minder heet is, gaan deze eerder condenseren. Een gemetseld kanaal is niet gas- en vochtdicht; er zullen vochtproblemen en ketelstoringen ontstaan, omdat de gassen niet goed weg kunnen (minder heet zijn en minder goed stijgen). In de meeste situaties wordt het kanaal omgebouwd naar een kanaal wat geschikt is voor een HR ketel. Een HR ketel mag NOOIT aangesloten worden op een kanaal van een VR ketel zonder deze aan te passen !

HR ketel op gas of mazout

Een HR ketel is altijd aangesloten op een rvs pijp of speciale kunststof pijp die voor rookgassen geschikt zijn. Als een vaste pijp niet geplaatst kan worden (bijvoorbeeld in een schoorsteenkanaal) wordt veel gebruik gemaakt van flexibele buizen in rvs of speciaal geschikt kunststof.
De gassen van een HR ketel hebben een temperatuur van ongeveer 70 graden (de nieuwe generatie zelfs 50 graden). Hierdoor bereikt de rookgas van een HR ketel zeer snel een dauwpunt, ofwel het punt waarbij de gassen gaan condenseren. Dit condens met een PH van 2 tot 4 (zeer zuur) zet zich als condensdruppels af tegen de wanden van het rookgasafvoermateriaal. De zuurgraad van dit condens vreet de buizen langzaam op tot er gaatjes in zullen vallen, met een gevaarlijke situatie tot gevolg. Er zal rookgas (koolmonoxide) en condensvocht de woning in komen. De levensduur van het rookgasmateriaal heeft hierdoor een leeftijd van 15 tot 20 jaar en MOET dus bij elke ketelvernieuwing mee vervangen worden.

Wat andere mensen over ons zeggen:

"Scheelt de helft!"

"Zeer tevreden over materiaal en snelle levering. Een aanbeveling zeker waard"
Jan de Jonghe - Oudenaarde

"Makkelijk te installeren"

"Perfect materiaal. Alles paste perfect en de living blijft nu eindelijk roetvrij.
Kortom dik tevreden over jullie service!"
Carin van Damme - Antwerpen

 

installeren kachelpijp

"Makkelijke klus van een paar uur..."

"Goed geholpen, snel teruggebeld bij vragen en nette levering, op tijd. Materiaal past en ziet er goed uit, keurig verpakt verzonden"
Robert Verreecke - Vilvoorde

 

Beoordeel deze pagina

  • Als u wilt dat we contact met u opnemen kunt u een naam en e-mailadres invullen