Een rookkanaal aanleggen kun je zelf!

Meer dan 45.250 doe-het-zelvers gingen je voor

375 reviews

Vragen? Bel de specialist! 9-21 uur 7 d/week

Rookkanaal type kiezen

Rookkanaal type kiezen

Een Rookkanaal dat voor openhaarden en houtkachels worden gebruikt, moet bestand zijn tegen hoge temperaturen. Meestal worden daarvoor gecoate stalen kachelbuizen of INOX (RVS) kachelbuizen toegepast. Geblauwd staal wordt weinig toegepast omdat dat maar een stookseizoen meegaat. Aluminium mag niet worden gebruikt voor houtvuur omdat dit materiaal een te laag smeltpunt heeft. Voor gaskachels zijn aluminium schoorsteenpijpen wel toegestaan. Gegalvaniseerde buizen zijn eigenlijk niet geschikt voor houtkachels omdat door de hitte het zink kan gaan smelten.

Hittebestendigheid

Het rookkanaal van een gashaard moet bestand zijn tegen temperaturen van 250 °C (open systemen, waarbij de haard lucht uit de omgeving aanzuigt) of 450 tot 500 °C (gesloten systemen, waarbij de haard de lucht rechtstreeks van buiten aanzuigt en de rookgassen direct naar buiten afvoert). Bij een houtkachel is dat 600 °C (gebruiksomstandigheden) tot wel 1000 °C (bij schoorsteenbrand).

Omdat de materialen bij een gashaard lang niet zo hittebestendig hoeven te zijn, vallen de kosten van het rookkanaal bij deze toestellen over het algemeen lager uit dan bij houthaarden.

Concentrische rookkanalen

Concentrische rookkanalen worden toegepast bij gesloten toestellen en voorzet- of inbouwhaarden die met name worden in woningen die mechanisch geventileerd zijn. Vanzelfsprekend zijn deze ook toepasbaar bij natuurlijk geventileerde woningen. Bij concentrische kanalen wordt de zuurstof die de toestellen nodig hebben voor de verbranding van de brandstof van buiten aangezogen d.m.v. natuurlijke trek en worden de rookgassen door de binnenpijp afgevoerd.

INOX kachelbuizen

Dubbelwandig Inox kachelbuis

Enkelwandige INOX rookkanalen

Deze zijn niet brandwerend van zichzelf. De vlammen blijven wel binnen het kanaal als het goed gemonteerd is, maar de temperatuur loopt te hoog op waardoor de brandveiligheid in het geding kan komen. Worden daarom enkel gebruikt voor renovatie van schoorstenen, in de woonkamer en voor gaskachels.

In geval van renovatie van een bestaande schoorsteen werkt de oude schoorsteen als isolatie.

Dubbelwandige INOX kachelbuizen

Dit zijn dubbelwandige buizen waarbij tussen binnenbuis en buitenbuis steenwol of glaswol isolatiemateriaal is aangebracht. Deze kachelpijpen zijn dus wel brandwerend maar moeten wel omkokerd worden.

Flexibel INOX rookkanaal

Beschikt u over een gemetselde schoorsteen maar is deze lek? Een roestvrijstalen of INOX flexibele buis biedt uitkomst.. Op deze pijp kan zowel een houtgestookt,- als gasgestookt toestel worden aangesloten. De naam zegt het al, zulk een buis is flexibel. Dit maakt het mogelijk de pijp door een gemetselde schoorsteen te manoeuvreren, zelfs als er bochten inzitten. Aangezien de pijp van roestvrij staal is gemaakt, heeft ze een lange levensduur. De buis wordt door de gehele schouw getrokken waardoor u zonder een ingrijpende verbouwing weer over een rookdicht en veilig rookkanaal beschikt.

Flexibele INOX buizen worden geleverd als enkelwandig (binnen en buitenzijde hetzelfde) en als dubbelwandig (buitenkant ruw zodat buis op zijn plaats blijft, en binnenzijde glad om roetophoping te voorkomen). Dubbelwandig flexibel is sterker en gaat niet zo snel kapot als bij installatie. Wij adviseren altijd dubbelwandig flexibel bij renovatie van bestaande schoorstenen omdat het niet zo snel kapot gaat, en veiliger is.

Klik hier voor uitleg over de rookkanalen voor pelletkachels en condensketels

Assortiment

Wij bieden u de volgende soorten rookkanaal aan in verschillende typen:

Flexibele INOX buizen

Dubbelwandig INOX

Enkelwandig INOX

2 mm dikwandig gecoat staal